Offerte


Ziekmelding na een arbeidsconflict (werkgever/werknemer)

Een arbeidsconflict is vervelend. Vooral wanneer je er ziek van wordt. Soms lijkt het ook wel de enige manier om weg te vluchten uit het conflict, zodat je op adem kan komen. Soms ben je er echt ziek van. Maar wat zijn je rechten bij ziekmelding na een arbeidsconflict met je werkgever of een collega?

Mag je je zomaar ziek melden in verband met een conflict of betekent dit onmiddellijk een ontslag? En is het verstandig om je zonder aanwijsbare medische redenen ziek te melden?

Inhoudsopgave

Ziek melden na een arbeidsconflict: een goed idee of niet?

Soms lijkt een ziekte veinzen na een arbeidsconflict de enige uitweg om een ontslag te voorkomen. In veel gevallen heb je geen aanwijsbare medische reden om ziek thuis te blijven, maar maakt het conflict het je onmogelijk om je werkgever nog te zien totdat het is opgelost. Dit wordt situatieve arbeidsongeschiktheid genoemd. Uit een conflict kan echter ook stress, een depressie, een burn-out of overspannenheid voortkomen, met alle lichamelijke klachten van dien, zoals hartkloppingen, maagklachten en dergelijke.

Als je je dan ziek meldt, heeft dat wel een medische oorzaak. Een werkgever mag je overigens nooit zomaar ontslaan, of je je nu ziek meldt uit stress of omdat er duidelijke medische problemen zijn. Hij kan je alleen ontslaan als hij dit goed onderbouwd voorlegt aan een kantonrechter. Door een ziekmelding kom je altijd bij een bedrijfsarts uit die je verder kan helpen. En vergeet niet om een mediator in te schakelen, want die helpt je met het oplossen van je conflict.

Lees ook: rechten van werknemer bij arbeidsconflict

Schakel een mediator in

Ziek melden kan ook de start zijn om even tot rust te komen, je gedachten te ordenen en vervolgens op zoek te gaan naar een bemiddelaar om je te helpen het arbeidsconflict op te lossen. Een mediator gaat namelijk met jou en je werkgever of een andere werknemer om de tafel zitten, zodat jullie samen tot een oplossing komen. Hierdoor kun jij je ziekmelding weer terugdraaien en kun je weer aan de slag. Of niet. Want soms is ontslag toch beter. Mocht dit het geval zijn, dan gaan jij en je werkgever dankzij de mediation in elk geval goed uit elkaar.

Goedkoper dan een rechtszaak

Misschien wil je mediation inzetten omdat je werkgever na jouw ziekmelding met ontslag heeft gedreigd. Dan zou je eigenlijk met een hulp van een advocaat naar de rechter willen stappen. Dit kost echter veel tijd en daardoor veel geld. Bovendien zullen jij en de werkgever niet op goede voet uit elkaar gaan.

Daarom kies je voor de onpartijdigheid van een mediator. Je komt in gemiddeld twee tot vijf sessies van anderhalf tot twee uur tot een oplossing die gunstig is voor beide partijen. En omdat jullie met elkaar in gesprek gaan, komen de pijnpunten beter op tafel. Zo ontstaat er wederzijds begrip en een voedingsbodem om op verder te bouwen, mocht je toch besluiten bij je bedrijf te blijven.

Vraag via Offerte.nl een offerte aan voor mediation

Heb je een arbeidsgeschil en wil je dat met arbeidsmediation oplossen? Laat dan via het formulier je gegevens achter en wij gaan voor je aan de slag. Offerte.nl vraagt offertes bij mediators voor je aan die voldoen aan je vraag. Vervolgens kun jij een passende mediator uitkiezen. Vaak nemen de mediators zelf contact met je op en maken ze meteen een afspraak met je voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo kun je snel het arbeidsconflict oplossen, zonder dat je lang ziek thuis hoeft te blijven.