Offerte


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Bent u zich aan het oriënteren op zonnepanelen? Vaak begint dat bij de vraag hoeveel u er eigenlijk nodig heeft. In dit artikel duiken we dieper in op wat uw huishouden nodig heeft om het energieverbruik op te kunnen vangen. Zo kunt u de kosten die u kwijt bent aan energie, voor een groot gedeelte dekken. 

Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!

Formulier >

Het is het meest voordelig als u exact voldoende panelen heeft liggen om te voorzien in uw jaarlijkse stroombehoefte. Indien u binnenkort overgaat op een warmtepomp, elektrisch rijden of koken op inductie is het verstandig om een extra paneel (of twee extra panelen) mee te tellen in de berekening.

Om het ideale aantal zonnepanelen voor uw situatie te bepalen, heeft u het volgende nodig:

  • Een schatting van de opbrengst (het vermogen) van de zonnepanelen.
  • Een overzicht van uw eigen energierekening om uw jaarlijkse stroomverbruik te achterhalen.
  • De afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van uw dak.

Hoeveel zonnepanelen mogelijk?

Niet alleen is het belangrijk om na te gaan met hoeveel zonnepanelen u uw energiekosten dekt, ook moet u natuurlijk rekening houden met de hoeveelheid zonnepanelen die op uw dak past. De afmetingen van een standaard zonnepaneel zijn ongeveer 120 bij 180 centimeter.

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet het dak vrij zijn van obstakels zoals ramen, pijpen of andere objecten. Daarnaast is het goed om te controleren of de panelen vrij zijn van eventuele schaduwvorming. Als er een deel van de dag schaduw valt op de panelen, kan dit worden opgevangen door gebruik te maken van de juiste omvormer.
Op een schuin dak worden de panelen doorgaans zo geplaatst, dat ze aansluiten bij de hellingshoek van het dak. Op platte daken worden de panelen met behulp van een frame schuin geplaatst. Bij een oriëntatie op het zuiden worden de panelen in rijen achter elkaar geplaatst, met een tussenruimte om schaduw tussen de panelen te minimaliseren. Ook kunnen ze in paren worden geplaatst, gericht op het oosten en/of westen. Een oost-west-opstelling maakt efficiënter gebruik van het beschikbare dakoppervlak. uw leverancier kunt u adviseren over de meest geschikte opstelling voor uw situatie.

Aantal panelen berekenen

Een deskundige installateur kan vrij nauwkeurig de verwachte opbrengst van de zonnepanelen op uw dak berekenen. Voor een eerste schatting van het benodigde aantal panelen kun u de volgende formule gebruiken:

(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van één paneel in wattpiek).

Bijvoorbeeld: Stel, uw jaarlijkse stroomverbruik is 3.000 kWh en de leverancier biedt zonnepanelen aan met een vermogen van 420 Wp, dan heeft u: (3.000 x 1,1) / 420 = afgerond 8 panelen nodig.



Aangezien de opbrengst van zonnepanelen jaarlijks varieert en geleidelijk afneemt in de loop der jaren, kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld voor 10 panelen te kiezen indien dit op uw dak past.

Aantal benodigde zonnepanelen:

Gewenste opbrengst (kWh) | Aantal panelen nodig

2.000                                     | 7

3.000                                     | 10

4.000                                     | 13

5.000                                     | 16


Het benodigde aantal panelen is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek (Wp). Deze tabel gaat uit van panelen met een vermogen van 420 Wp en hierin ronden we naar beneden af.
Door de formule (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) te delen door (het vermogen per paneel in wattpiek), kunt u het aantal panelen berekenen voor panelen met een hoger of lager vermogen dan 420 Wp.

Let op: Deze berekening gaat uit van een situatie zonder of met minimale schaduw op de zonnepanelen. Als de ligging minder ideaal is, zal de opbrengst lager zijn. Voor situaties waarin er schaduw valt op (een gedeelte van) de zonnepanelen, zijn er oplossingen beschikbaar.

Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

Formulier >

Vermogen van PV-Panelen

Het vermogen van PV-panelen wordt uitgedrukt in Wp. Dit is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden. Dat wil zeggen: met ideale instraling van zonlicht en een temperatuur van 25 graden Celsius.

Dit piekvermogen is van cruciaal belang voor het berekenen van de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen, evenals voor het bepalen van de benodigde capaciteit van de omvormer voor een bepaald aantal panelen. Een slimme strategie is vaak om een omvormer te kiezen met een capaciteit die iets lager is dan de totale capaciteit van het zonnesysteem; bijvoorbeeld met een marge van 10%. Op die manier kan de omvormer efficiënter werken en is het verlies aan onbenut vermogen minimaal.

Standaard zonnepanelen hebben doorgaans een piekvermogen tot ongeveer 370 Wp, met afmetingen van ongeveer 1×1,65 meter en een configuratie van 6 bij 10 zonnecellen. Panelen met hogere vermogens zijn beschikbaar, maar kunnen prijziger zijn en deze zijn dus vooral interessant wanneer er beperkte ruimte beschikbaar is. Hoewel deze panelen mogelijk meer energie per vierkante meter opwekken, leveren deze u onderaan de streep niet altijd het meeste op.

Op de markt zijn steeds meer zonnepanelen met grotere afmetingen verkrijgbaar, zoals panelen van 110 bij 185 centimeter met een vermogen tot ruim boven de 400 wattpiek. Belangrijk om rekening mee te houden is echter dat er minder van deze panelen op een dak passen. De afweging of u gaat voor zonnepanelen van een groter formaat, hangt dus af van de beschikbare ruimte op het dak.

Berekenen van de jaaropbrengst

Bij het berekenen van de jaaropbrengst van zonnepanelen geldt in Nederland de vuistregel dat deze gemiddeld 90% bedraagt van de totale capaciteit van het systeem in wattpiek. Ter voorbeeld: 10 panelen met een vermogen van 350 Wp, zouden dus ongeveer 0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh per jaar kunnen opwekken.

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze opbrengst kan variëren, vooral in kustgebieden waar de instraling van de zon hoger is. Daarnaast spelen lage temperaturen een rol en zorgt ook dit ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger kan zijn. Zonnepanelen presteren namelijk beter bij lagere temperaturen; zelfs bij dezelfde hoeveelheid zonlicht.


Hellingshoek

De hellingshoek van zonnepanelen heeft een sterke invloed op de opbrengst ervan. Het hoogste rendement wordt behaald wanneer de zon gedurende de hele dag loodrecht op het zonnepaneel schijnt. In de praktijk is dit echter niet altijd haalbaar. De positie van de zon verandert gedurende de dag immers van oost naar west en gedurende het jaar van hoog in de lucht naar laag in de lucht.

Voor zonnepanelen met een oostelijke en een westelijke oriëntatie ligt de ideale hellingshoek rond de 13 graden. Hierbij profiteert u van een rendement van tussen de 80 en 90 procent.
Voor zonnepanelen met een oost-west-oriëntatie ligt de ideale hellingshoek tussen de 10 en 13 graden. Het rendement dat u hiermee haalt ligt tussen de 93 en 95 procent.
Bij zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie ligt de ideale hellingshoek tussen de 34 en 38 graden. Dit resulteert in een rendement van maar liefst 100%.

Correctie bij schaduw

Schaduw heeft natuurlijk een negatieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Om toch van het gewenste rendement te profiteren, is het met een schaduwrijk dak daarom vaak nodig om extra panelen te plaatsen. 

Stel, u heeft een dak op het zuiden en wilt 3.100 kWh per jaar opwekken, dan heeft u met een omvormer:

3.100 kWh gedeeld door (1,18 x 0,777) kWh/Wp/jaar = 3381 Wp aan zonnepanelen nodig. 

In veel gevallen komt dit neer op twee extra panelen met een installatiewaarde van ongeveer 299,- euro.


Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

Formulier >


Verbruik

Het is belangrijk om uw jaarlijkse stroomverbruik goed te controleren en rekening te houden met mogelijke veranderingen in uw levensstijl. Denk aan het overschakelen op elektrisch koken of elektrisch rijden. Hiermee kunt u bepalen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om van het gewenste rendement te profiteren.

Bedenk u dat het later toevoegen van panelen mogelijk duurder is vanwege installatiekosten. Daarom kan het financieel voordeliger zijn om direct het dak vol te leggen met zonnepanelen.

Offerte vergelijken

Heeft u nog geen zonnepanelen? Via Offerte.be brengen we u in contact met zonnepanelen installateurs door heel België.
Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

Formulier >